Grillade räkor och dippsås med thaismak


En favorit här hemma är thaismaker - lime, fish sauce, ingefära, vitlök, chili. Här är en dipsås som är så god att familjen snudd på slickade skålarna. Vi hade räkorna till förrätt och använde resten av dipsåsen som sås till den grillade laxen. Funkade finfint.

Receptet är hämtat ur Woman&Home Feel Good Food Summer 2015. Men jag marinerade räkorna också för extra smak.

Grillade räkor och dippsås med thaismak

4 personer

Räkor
3-4 stora räkor per person (MSC el ASC-märkta)
1 msk japansk soja, typ Kikkoman
1 tsk sesamolja
1 krossad vitlöksklyfta

Dipsås
3 pressade vitlöksklyftor
2 tsk färskriven ingefära
1 stjälk finhackad citrongräs
1 finhackad röd chilifrukt
1 tsk råsocker eller muscovadosocker
2 tsk risvinäger
2 tsk japansk soja, typ Kikkoman
en handfull färsk koriander, finhackad

Till servering
Lime i klyftor

Tina räkorna. Blanda ihop marinaden och lägg räkorna i marinaden. Rör om och låt stå minst 15 minuter.

Trä upp räkorna på spett, 3-4 per person.

Blanda dipsåsen. Grilla räkorna helt kort, de ska bara bli lite varma. De räkor jag hade var kokta så det gick väldigt snabbt.

Servera ett spett per person tillsammans med en liten skål med dipsås och en limeklyfta. 

Galet gott!


Kommentarer

Populära inlägg