Kronärtskocka och mozzarella med kanderad citron

Foto: Anders Hansson

Jag har några favoriter vad gäller kokboksförfattare. En är Jamie Oliver som du säkert märkt, en annan Anna Bergenström - och så har vi Yotam Ottolenghi. Han blandar smaker på ett sätt jag aldrig varit med om förut. Ibland kan det låta helt galet när man läser ett recept tyst för sig själv, men tjohej vad gott det är! För du har väl provat hans tomatsallad med granatäpple? Om inte så gör det omedelbums. Den är så god att vi slåss om att äta salladen med sked direkt ur serveringsskålen.

Adlibris hade trevligt nog hans bok Plenty More med på rean. Nu bor den hemma hos mig. Och igår provade vi den här salladen. Det tar inte så lång tid att kandera citronen och mmm vad gott det blev som smakbrytning till det andra. Däremot är det inte riktigt säsong för kronärtskockor, så jag fuskade med inlagda kronärtskockshjärtan. Funkade finfint!

Det här är en sallad jag kommer att återkomma till fler gånger.


Kronärtskocka och mozzarella med kanderad citron

4 portioner

4 stora kronärtskockor
3 citroner, halverade
2 lagerblad
4 timjankvistar
1 medelstor gul lök, skuren på bredden i 1 cm stora strimlor

120 g hjärtsallad, skuren på bredden i 1 cm breda strimlor
200 g buffelmozzarella
10 g persilja, hackad
10 g mynta, hackad
10 g basilika, hackad
1½ dl olivolja
1 vitlöksklyfta, pressad
salt och svartpeppar

Kanderad citron
1 citron
ev lite vatten
35 g strösocker

Ta bort och släng kronärtskockornas stjälkar och de yttre hårda bladen. Fortsätt ta bort bladen tills du kommer in till kronärtskockshjärtat och dela varje hjärta i två delar på längden. Använd en liten tandad kniv för att rensa ut det som inte går att äta - grova blad och skägget. Gnis sedan in kronärtskockorna  med saften från 1 citron så att de inte blir missfärgade.

Lägg kronärtskockorna i en stor kastrull, pressa ner saften från de återstående 2 citronerna och lägg i 2 av de urpressade halvorna också. Täck med vatten, tillsätt lagerblad, timjan, lök och ½ tesked salt och låt sjuda i 10-15 minuter tills kronärtskockorna är mjuka. Låt kronärtskockorna och citronerna rinna av, släng löken, lagerblad och timjan och låt svalna.

Gör den kanderade citronen genom att skära breda strimlor av citronskal med en potatisskalare. Undvik de vita hinnorna. Skär strimlorna i 1-2 mm tjocka skivor och lägg dem i en liten kastrull. Pressa citronen och späd med vatten så att det blir 1 dl. Häll det över citronskalen, tillsätt sockret och koka försiktigt upp. Tillaga i ca 15 minuter eller tills sockerlagen har reducerats till cirka en tredjedel. Låt svalna.

Skär kronärtskockshalvorna i 2 cm breda klyftor och arrangera dem på ett serveringsfat tillsammans med salladen. Riv mozzarellaosten i stora skrovliga bitar och lägg ovanpå salladen. Blanda örter, olivolja och vitlök och krydda med 1/4 tesked salt. Skeda över grönsakerna och osten. Strö över lite kanderade skal med hjälp av en gaffel och ringla över en aning av sockerlagen. Avsluta med ett tag med pepparkvarnen.



Kommentarer

  1. Du skriver väldigt trevligt och har goda, lite annorlunda, recept. Tack för det!

    SvaraRadera
  2. Stort tack Anonym! Vad glad jag blir. Jo, jag jagar ju annorlunda recept. De andra finns ju överallt redan :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg