Citronkyckling med oliver



Anna Bergenström är ju en svensk matikon. Hon har gjort flera kokböcker, många av dem tillsammans med sin dotter Fanny som fotograferar. Det finns nog inte många hem som inte har (Nya) Annas mat i bokhyllan.  Anna är dotter till Pernilla Tunberger, som också är känd i matsammanhang. Jag minns att Tunbergers bok fanns hemma i mammas kök.

En av mina favoriter bland Anna Bergenströms kokböcker är "Kärlek, oliver och timjan" och här i finns ett recept på kyckling som vi blev bjudna på hos goda vänner en gång. Väldigt gott! Så nu var det dags att göra det själv också.

Det är en rätt som är enkel att göra, den sköter sig själv i ugnen. Smakerna gifter sig på ett underbart sätt. Vi åt den tillsammans med vårt favoritrårris.

Citronkyckling med oliver

4 portioner

1 stor färsk kyckling
1 citron
10-12 skalade smålökar
10 skalade vitlöksklyftor
1 paprika
1 tsk salt
svart- eller vitpeppar
3 msk olivolja
2 lagerblad
1 dl vatten
2 dl torrt vitt vin
1 dl gröna oliver
1 dl svarta oliver
färsk timjan

Ta fram en stor ugnsform eller gryta som tål att stå i ugnen. Tvätta citronen och skär den i ganska tjocka skivor. Skala smålökarna. Skala vitlöksklyftorna. Kärna ur paprikan och skär i långa klyftor.

Stycka kycklingen i mindre bitar och klappa in salt och peppar. Tvätta händer, kniv och skärbräde noga efteråt, som alltid när man tagit i rå kyckling.

Varva kyckling, lök, citron, vitlök och och paprika i formen. Ringla över olivolja. Salta och peppra lite mer, stick ner lagerbladen. Häll över vatten och vin. Fördela oliverna över kycklingen. Strö över rikligt med färsk timjan.

Sätt in formen i 225 graders ungsvärme i 35-40 minuter. Kycklingen ska ha fått färg och vara genomstekt.

Servera med råris, bulgur, quinoa eller vad du tycker är gott och en blandad grönsallad.

Mina kommentarer: Jag stöttade med 2 tsk kycklingfond i vatten-vin-blandningen för att få en lite mer mustig smak.

Kommentarer

  1. Ska genast leta rätt på mitt gamla bortglömda ex av den kokboken och laga kyckling. Eller kanske inte genast. Sova först :-)

    SvaraRadera
  2. Most of the time I don’t make comments on blogs, but I want to mention that this post really forced me to do so. Really nice post!I am very excited that I have found your post because I have been searching for some information about it for almost three hours

    SvaraRadera
  3. I appreciate deeply for the kind of topics you post here. Thanks for sharing us such information that is actually helpful. Have a nice day!
    Rise Food Mall Noida Extension

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg