Marockansk kyckling


Jag har ett kluvet förhållande till Ernst Kirchsteiger. Eller snarare till hans program. Å ena sidan är det underbara miljöer och många bra tips från yrkeshantverkarna. Å andra sidan kan man ju bli tokig på hans hemmasnickerier med rundstav, fårskinn och läderband *skrattar*

Men så lagar han ju mat. Och jag fastnade för den här marockanska kycklingen med mynta. Men hur vet man vad som är marockansk mynta? Nu har jag en stor planta här hemma i trädgården och den är lite grövre i bladen och doftar starkare än den tunna ljusgröna mynta som säljs i matvaruaffärerna. Men den funkar nog också i det här receptet.

Smidig allt-i-en-form-recept som både doftar och smakar ljuvligt!

Marockansk kyckling

4-6 portioner

1 hel ekologisk kyckling, 1½-2 kg
3 ekologiska citroner
2 msk flytande honung
4-5 vitlöksklyftor
3 vårlökar
1 knippe färsk marockansk mynta
olivolja
salt och färskmalen vitpeppar
kalamataoliver

Sätt ugnen på 200 grader C. Stycka kycklingen i mindre bitar. Dela filén i två delar. Lägg alla delar i en ugnsfast form med lock, gärna en i gjutjärn. Skala och hacka ner vitlök grovt och lägg i din mortel. Lägg flingsalt i morteln och mosa vitlök och salt till en grov pasta, inte helt slät. Bryt ner marockansk mynta i morteln och fortsätt mortla ihop den med vitlökspastan. Häll i olivolja och rör runt lite lätt.  Häll vitlöksblandningen över kycklingbitarna.

Skölj citronerna, dela dem på hälften och pressa citronsaft över kycklingen. Det som blir kvar av citronen lägger du ner i i grytan också. Dela vårlöken i grova bitar med blasten kvar och lägg ner i formen. Häll på lite extra flingsalt, peppar från kvarn och ringla över lite honung. Och så lägger du ner kalamataoliver i formen också.

Lägg på locket och ställ in kycklingen i mitten av ugnen och låt stå ca 60 minuter. Håll koll så att kycklingen inte bränns vid eller blir torr och tråkig.

Servera med couscous eller ris och en grönsallad.

Kommentarer

Populära inlägg