Risoni i ugn med aubergine och harissa


Inte behöver man vara en hardcore vegetarian för att uppskatta goda vegetariska rätter. Denna tomaträtt med risoni går utmärkt att äta till en bit nygrillat. Tror det funkar med både kött, fisk och fågel faktiskt.

Risoni är en pasta som är formad till små riskorn. Knasigt kan tyckas, men det går att göra mycket gott med det. Harissa är en chilistark kryddblandning som du nuförtiden kan hitta i Kockens sortiment, under Kryddor från Rosengård. Då är det inte en paste, och jag tog knappt 1 tesked. 

Receptet hittade jag på sajten Veggie num num och där finns många fler goda vegetariska rätter att prova på. Där är bilderna snyggare än här,men jag gissar att vi snart kommer att äta det igen och då ska jag komma ihåg att ta fram den riktiga kameran. 

Risoni i ugn med aubergine och harissa. 

4-6 personer
55 min tillagningstid

1 selleristjälk, hackad i små tärningar
1 stor morot, hackad i små tärningar
2 vitlöksklyftor, finhackade
3½ dl risoni (1½ am cup)
8½ dl grönsaksbuljong (3½ am cup)
7.2 dl passerade tomater (3 am cup)
2 msk tomatpuré
1 lagerblad
1 dl kalamataoliver (1/3 am cup)
1 stor aubergine (eller 2-3 libanesiska auberginer, som mindre och smalare), skivad i cm-tjocka skivor
2 msk olivolja
½-1 tsk harrisa paste 
4-5 hela cocktailtomater
några skivor rödlöök
färsk oregano

Sätt ugnen på 180 grader. Stek selleri och morot i lite olivolja i över medelstark värme så att de mjuknar. Tillsätt vitlöken och stek någon minut till (vitlöken får inte bli brun, då blir den lätt besk).

Tillsätt risoni, buljong, passerade tomater, tomatpuré och lagerblad. Öka  värmen något så att det puttrar lite lätt. Låt puttra i ca 5 minuter. 

Blanda olivolja och harissa i en skål och pensla auberginen med det. Hetta upp en grillpanna och grilla auberginen så att den blir gyllenbrun och har mjuknat något.

Ta bort lagerbladet från risoniröran och häll över den i en ugnsfast form.  (Det ska vara ganska mycket vätska kvar ännu - det ser blött ut men kommer att behövas) Lägg auberginen ovanpå risoniröran, peta ner de hela cocktailtomaterna och oliverna. Strössla över rödlök och hackad oregano.  Drizzla över lite olivolja och sätt in i ugnen i 30-40 minuter tills vätskan sugits upp och grönsakerna är vackert ugnsbakade.

Servera med en bit bröd om du vill hålla det till en vegetarisk rätt, eller med valfri grillad köttbit.







Kommentarer

  1. Det var ett bra tips!
    Ser gott ut :)
    Tack för gott recept

    SvaraRadera
  2. jag är inte alls förtjust i risoni. Tycker det blir lite slemmigt.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg