Kycklingfrikadeller med risoni


I matlagningsprogrammet Masterchef Australia håller domarkockarna master classes där de lär ut matlagningsgrunder och kockknep. Här var det George Calombaris som delade med sig av ett enkelt recept;  Chicken polpette with risoni.  

Rätten ser lite blek ut. Men skenet bedrar,smaken är allt annat än blek! Kycklingfrikadellerna smakar ljuvligt av dragon med ett bett av citron, och risonin är tillagad så att den mer påminner om risotto - och den går nästan inte att sluta äta!

Kycklingfrikadeller med risoni

4 portioner

Frikadeller
100 g kycklingfiléer, hackade
200 g kycklinglårfiléer, hackade
(eller så köper man 300 g kycklingfärs)
75 g ströbröd
1 ägg
3/4 dl finriven parmesan
2 tsk finhackad färsk dragon
zest av 1 citron
½ liter kycklingbuljong

Risoni
100 g smör
2 stora schalottenlökar, finhackade 
2 vitlökar, finhackade
250 g risoni
1 1/4 liter kycklingbuljong
knappt 2 dl finriven parmesan
1 bunt gräslök, finhackad
2 tsk finhackad dragon

Kör kycklingköttet i en matberedare tills det är finhackat. Lägg köttfärsen i en bunke och blanda med ströbröd, ägg, parmesan, dragon, citronzest och lite salt. Blanda ihop väl. Rulla till frikadeller som är 3-4 cm stora i diameter.

Hetta upp buljongen i en stor kastrull på medelhög värme. Lägg i frikadellerna och täck med ett lock av smörpapper eller bakplåtspapper. Låt sjuda i ca 10 minuter, tills de är genomkokta men inte torra. Vänd efter ca 5 minuter. 

Under tiden smälter du hälften av smöret i en stekpanna på medelhög värme. Låt lök och vitlök svettas i 5-6 minuter så att de mjuknar. Rör under tiden och låt inte löken bränna. Tillsätt risonin och låt svettas en liten stund. Häll sedan på en slev kycklingbuljong över risonin och rör om. Eller skaka pannan om du har det handlaget. Tillsätt sedan en ny slev när risonin absorberat buljongen. Fortsätt så tills risonin blivit al dente - inte för hård, inte för mjuk. Enligt originalreceptet tar det ca 25 minuter, men jag var klar på ca 15. När risonin är lagom kokt och krämig, så dra av den från värmen. Blanda i resterande smör, parmesanosten och örterna. Lägg ner frikadellerna och rör om. Smaka av med salt och peppar.

Lägg upp på tallrikar, garnera med lite riven parmesan och lite gräslök. Servera genast.

Mina kommentarer: Jag använde kycklingfärs, vilket var enkelt. Risonin jag hade har en koktid på 11 minuter så risonin var klar på ca 15 minuter. 




Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg