Pasta med räkor och ruccola




Efter jul- och nyårshelgens tunga mat längtade vi efter något lätt och läckert. Då är det ofta skaldjur vi tänker på i vår familj. Enkelt, lättlagat och mycket gott. Gillades av hela familjen.

Receptet kommer från boken "Jamies Italien" och så gjorde jag några små ändringar utifrån vad jag hade hemma. 

Pasta med räkor och ruccola

4 portioner

2 paket färsk spaghetti
2 finhackade vitlöksklyftor
1 nypa chiliflingor
god olivolja att steka i
Nästan 500 gram räkor med skal
1 glas vitt vin
6 finhackade soltorkade tomater
1 tsk tomatpuré
Zest och saft av 1 citron
1 liten påse ruccola
salt och nymald svartpeppar

Koka upp vatten till spaghettin. Skala räkorna och hacka vitlök och soltorkade tomater fint. När du väl sätter igång tillagningen går det ganska fort, så ha allt dukat och klart.

Koka spaghettin. Det går på 1-2 minuter. Den ska vara kokt, men al dente. Häll av i durkslag. Häll tillbaka i grytan innan den runnit av helt så att pastan inte torkar ihop till en kleggig klump. Spara 1-2 dl av kokvattnet.

Hetta upp en rejäl skvätt olivolja i en stekpanna och lägg ner vitlök och chili. Akta så att vitlöken inte bränns, för då kan den bli besk. Nu går det undan. Ner med räkorna. De får inte bli sega och tråkiga så fortsätt i god fart med att röra ner tomathack, tomatpuré och vitt vin. Rör om. Låt puttra 1-2 minuter, max. 

Blanda ner räksåsen i pastan och rör om. Pressa över citron och smaka av med salt och peppar. Rör om. Smaka av - lagom salt? Späd med det sparade kokvattnet om du tycker det blev för torrt.

Dags att lägga upp i djupa tallrikar. En slev pasta, en liten näve ruccola, en slev pasta, några blad ruccola och så lite flingsalt och citronzest som pricken över i. Servera genast så att räkor och ruccola fortfarande är spänstiga.


Kommentarer

Populära inlägg