Grillad ryggbiff med korianderkryddade tomater



Även om sommaren går mot sitt slut så är inte grillsäsongen över. Vi är förtjusta i att grilla större bitar på indirekt grill. Det blir saftigt och gott och räcker till många. Nyckeln till framgång är att hålla temperaturen. En termometer kostar inte så mycket, men du har stor nytta av den. Denna kryddning gjorde verkligen susen på ryggbiffen, som ju ibland kan vara smått trist.

Tomatsallad finns ju i många varianter. Denna var frisk och god, och smakerna för tankarna till det thailändska köket.

Receptet är hämtat ur ELLE Mat & Vin nr 3 2011.

Grillad ryggbiff med korianderkryddade tomater

4 portioner

750 g putsad ryggbiff
matlagningssnöre
flingsalt

Grillolja
2 dl olivolja
1 dl grön currypasta
1 röd chili
1 grön chili
1 dl farinsocker
½ dl sambal oelek
½ dl malda korianderfrön

Korianderkryddade tomater
500 g tomater
1½ salladslök
½ kruka koriander
1/4 grön chili
1 vitlöksklyfta
saften från 1½ lime
1 dl olivolja
salt och svartpeppar

Putsa ryggbiffen men behåll eventuellt en del fett. Bind upp biffen med matlagningssnöre. Vlanda oljan med currypastan. Skär chilin fint och blanda ner den i curryoljan tillsammans med resten av ingredienserna . Gnid in köttet med olja och grilla det först på medelvärme några minuter på varje sida, sedan på indirekt värme ca 20 minuter tills det har en innertemperatur på 50-52 grader C. Lägg köttet i folie och låt vila 5-10 minuter.

Skär tomaterna i olika stora bitar. Skär salladslöken i tunna skivor och hacka koriandern. Finhacka chilin. Skala och riv vitlöksklyftan. Blanda vitlök med limesaft och olivolja, tillsätt chilin och smaka av med salt och peppar. Vänd runt salladslöken, koriandern och tomaterna i oljan.

Skär upp köttet, strö på flingsalt och servera med tomaterna.

Mina kommentarer: Jag hade ingen grön currypasta hemma, utan tog röd. Och ja, jag vet, den röda är ordentligt stark, så jag tog knappt ½ tsk. Jag tog också lite limezest utöver limesaft.

Kommentarer

Populära inlägg