Saffransbiscotti

Biscotti lärde jag mig nyligen betyder "bakad två gånger", och det är ju det man gör med skorpor och biscotti. Skillnaden mellan skorpor och biscotti är att skorpor är frasiga medan biscotti är mer hårt knapriga. Skorpor har ofta mycket smör i sig, medan biscotti istället har mycket ägg.

Mitt favoritrecept på saffransbiscotti är försvunnet! Oj vad jag har letat! Men nu finns ju Internet tack och lov och jag letade igenom bra många recept på biscotti som enligt ingrediensförteckningen mer verkade vara åt skorphållet då de innehöll mycket smör. Så jag valde det här receptet och ja, de blev sådär doppvänligt hårdknapriga som biscotti ska vara.

Saffransbiscotti gör du i ett nafs! De smakar underbart både till kaffe och glögg.

Saffransbiscotti
ca 50 st

150 g sötmandel
75 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
½ g saffran (1 kuvert)
3 ägg
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Använd elvispen och rör ihop smör, socker och saffran poröst. Vispa ner äggen. Hacka mandeln grovt. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och mandel och rör ner det i smeten. Vispa sakta tills allt har blandat sig, inte längre.

Ta upp degen på mjölat bakbord och rulla den till två längder som är lika långa som plåten. Placera längderna på en plåt med bakplåtspapper bredvid varandra. Grädda i 25-30 minuter i 180 grader i mitten av ugnen.

Ta ut plåten ur ugnen och sänk temperaturen till 120 grader. Låt längderna svalna något och skär dem sedan i långa, sneda bitar. Lägg tillbaka kakorna på plåten med snittytan uppåt. Torka i ugn (obs, 120 grader) i ca 45 minuter. Ta ut skorporna efter halva tiden och vänd på dem. Slå av ugnen och låt skorporna i eftervärmen i ca 1 timme. Lufta ugnen ibland genom att öppna luckan och släpp ut fukten.

Mina kommentarer: Nästa gång ska jag mortla saffranet med lite socker innan jag sätter igång för att frigöra smaken och framförallt färgen. De blev lite bleka tycker jag allt. Kanske rentav också dra i två kuvert saffran istället för ett :) Biscottin går utmärkt att allergianpassa med mjölkfritt margarin och solrosfrön istället för smör och mandel. Jag rullade ut tre längder, för jag tycker inte att varje biscotti ska vara för lång.



Kommentarer

  1. Jag har aldrig provat biscotti men har sett recept överallt på sistone och är väldigt sugen på att prova! Saffransbiscotti blir det då, helt klart <3 Vilken söt burk!

    SvaraRadera
  2. Ja prova! Det är väldigt enkelt och väldigt gott. Lite lagom till en kopp kaffe sådär. Ja det är favvoburkar som jag ärvt två stycken av min farmor :)

    SvaraRadera
  3. Jag brukar göra Leilas saffransbiscotti. Fast i år hoppade jag dem och gjorde pepparkaksbiscotti istället. Supergoda blev de!

    SvaraRadera
  4. Hej! Tack för ditt besök på min blogg! Saffransbiscotti låter så goda! Ha en fin dag!

    SvaraRadera
  5. Det är väldigt enkelt och jätte god , jag la lite extra mandlar och lite mer socker . Super goda .

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg