Ladies Fingers

Ena dottern fyller år i närheten av Halloween och varje år håller vi åtminstone en Halloweenfest. Vi klär ut oss och tar fram det pynt vi sparat på oss genom åren. Det är ett busigt avbrott i den mörka hösten.

Mycket av halloweenmaten som presenteras i svenska recepthäften och matsajter är utpräglad barnmat - av den trista sorten. Det är köttbullar och korv till förbannelse. I år tog jag ett nytt grepp och serverade ganska vanlig mat - men på menyn beskrevs varje rätt annorlunda. Välkomstdrinken som var mousserande vin beskrevs som "pärlande kattkiss". Köttgrytan beskrevs som "råttgryta". Squashsalladen med minimozzarella fick heta "slemsallad med skalade ögon" Och dotterns stående beställning av fransk chokladtårta fick heta "bajstårta" istället. Och oj vad det fungerade bra! Alla tyckte plötsligt att maten var lite sådär obehagligt äcklig.

Det enda jag gjorde speciellt var dessa kakor i form av fingrar som jag hittat på Martha Stewarts webbplats.


Ladies Fingers
ca 30 st

2 tsk röd karamellfärg
30 skållade och skalade mandlar
2 stora ägg
1 krm vaniljextrakt
8 msk osaltat smör, rumstempererat
1.2 dl florsocker
5 msk strösocker
1 nypa salt
knappt 4 dl vetemjöl

Mät upp karamellfärgen i en liten skål. Pensla karamellfärg på ena sidan av mandlarna och låt torka.

Dela ett ägg. Spara vitan till senare då du ska pensla kakorna med den. Lägg äggulan och hela det andra ägget i en skål. Vispa ihop ägg med vaniljextraktet.

I en annan skål blandar du ihop smör, florsocker, strösocker och salt. Går bra att använda en assistent här, eller en elvisp. Kör tills smör och socker blandat sig ordentligt. Häll i äggen och rör det jämnt. Tillsätt mjölet och kör på låg hastighet tills det gått ihop till en porös deg. Lägg degen i plast och låt vila i kylskåpet en halvtimme. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg bakplåtspapper på två plåtar.

Dela degen i två delar, håll gärna den ena halvan kall - det blir lättare att hantera den då. Dela deghalvan i 15 lika stora bitar. Forma varje bit till ett knappt 10 cm långt finger på ett lätt mjölat bakbord. Lägg på plåtar. Gör små ränder som ska se ut som leder med baksidan av en bordskniv. Pensla med äggvitan du sparade i början och tryck sedan fast en mandel med den målade sidan uppåt som en nagel längst ut i änden på degbiten.

Baka försiktigt i ugn, ca 12 minuter. De ska inte ta särskilt mycket färg, snarare snudd på torka ut. Låt svalna helt på galler.

Mina kommentarer: Receptet ovan har jag översatt från amerikanska mått själv. Jag ber om ursäkt för ev misstag. Jag följde måtten ovan och fick ett bra resultat. Inte hade jag någon röd karamellfärg, utan tog blå istället. Funkade! Dessutom stod jag och delade mandlarna först, helt i onödan :)


Kommentarer

  1. Haha, vilket ruskigt recept - verkligen helt perfekt till halloween =D Tanken på att bita in i ett finger är lite kuslig ;)

    SvaraRadera
  2. Åh, de fingrarna är ju underbara! Såg en bild på några liknande på tasteline häromdagen:-)
    Fin blogg du har!

    SvaraRadera
  3. Provade någon av er att göra fingrarna? Hade varit kul att se hur de blev!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg