Focaccia med tomat, oliv och rosmarin

Focaccia kan vara allt från smultrist till helt underbart. Jag har tidigare hittat ett recept som kvalar in i den senare kategorin, och det finns här på bloggen. Men det är lite omständligt med ganska lång jästid. Jag har utgått denna gång från ett recept jag har fått av min kollega Anna, och den här focaccian blir om inte helt underbar, så åtminstone sketagod :) Och den går snabbare att göra.

Focaccia kan serveras som tillbehör till maten, eller som en rätt på buffébordet. Anna serverar focaccian tillsammans med tillbehör som smör, fetaost, oliver, påläggsmat (typ prosciutto, salami, breasola), körsbärstomater, röd paprika och då fungerar det som en lätt lunch eller kraftig fika.

Degen ska vara ganska lös, lite som smält mozzarella. Det får inte vara för mycket mjöl, för då blir brödet sådär smultrist. Peta så lite i degen som möjligt med händerna, de blir bara kladdiga. Och knussla inte med olivoljan, utan var generös. Hellre lite för mycket än lite för lite!

Focaccia med tomat, oliv och rosmarin
En långpanna - ca 10 personer

7 dl vatten
50 g jäst
½ dl olivolja
2 tsk salt
½ liter vetemjöl special eller Manitoba Cream
1 liter vetemjöl
2 dl hackade soltorkade tomater
3 stora urkärnade färska tomater
1 dl grovt hackade oliver
ca 1 dl olivolja till pensling
Flingsalt
Färska rosmarinblad

Blanda jäst och ljummet vatten i en assistent med degkrok. Blanda i olivolja och hackade soltorkade tomater. Häll i mjölet och låt maskinen gå 8 minuter. Häll i saltet och öka hastigheten och låt maskinen gå 4 minuter till.

Smörj en stor jäsbunke med olivolja, häll över degen i jäsbunken och låt jäsa i ca 45 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Klä en långpanna med bakplåtspapper och pensla det och långpannans kanter med olivolja. Hacka oliverna grovt, kärna ur och skär tomaterna i bitar, hacka rosmarinen grovt. Häll över degen i långpannan och bred ut den. Tryck ner oliver och tomatbitar djupt i degen (annars åker de upp när brödet jäser). Pensla brödet med olivolja och strö över rikligt med flingsalt och toppa det hela med rosmarin. Låt jäsa ytterligare 20 minuter.

Grädda focaccian i ca 25 minuter tills det fått en vacker gyllene färg. Låt svalna innan du skär upp det.

Mina kommentarer: Jag avviker från Annas recept med annat mjöl och så är jag mer frikostig med olivolja. Om man penslar pannan med olivolja blir även botten och kanter frasigare.

Kommentarer

Populära inlägg