Kaffe- och kardemummakaka

Helgerna är över, men sötsuget består. Då är det lätt hänt att man svänger ihop en kaka till eftermiddagsfikat. Den här kakan är kryddig och god och mycket enkel att göra. Jag hittade receptet i boken "Vinterns söta" av systrarna Eisenmann.

Kaffe- och kardemummakaka


75 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3 ägg
2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
1 tsk malen kanel
2 tsk malen kardemumma
½ dl mjölk
1 dl kallt kaffe

florsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform.

Rör socker och smör poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda de torra ingredienserna och varva ner i smeten tillsammans med mjölken och kaffet. Blanda till en jämn smet.

Häll smeten i formen och grädda i 40-45 minuter. Kakan är färdig när den släpper från kanterna och en provsticka är torr. Låt svalna något i formen och stjälp sedan upp kakan på galler och låt kallna. Sikta över florsocker.

Mina kommentarer: Det kan anas en beska av bakpulvret, så frågan är om man vågar minska den mängden något. Jag har kardemummakärnor i en pepparkvarn (vilket iofs har gett upphov till lustig smak på köttfärssåsen då alla inte vetat vilken kvarn som var vilken) vilket gör att det är enkelt att få nymald kardemumma.

Kommentarer

Populära inlägg