Knäck

Knäck kan man inte vara utan på julen. Här kokar vi flera editioner av knäck för att parera olika allergier. I år tog jag till mig av tipset från underbara bloggen Söta saker - att byta ut hälften av sockret mot farinsocker. Det blev verkligen en riktigt god smak!

Var tålmodig med att koka knäcken tillräckligt länge och koka bara en sats i taget.

Knäck
1 sats

2 dl socker (eller 1 dl socker + 1 dl farinsocker)
2 dl ljus sirap
2 dl grädde

Gott att ha i:
  • Skållad hackad mandel
  • Krossade polkagrisar
  • Rostade solrosfrön

Häll allt i en tjockbottnad kastrull och rör om. Låt sedan bli att röra under själva koket. Koka upp och låt koka tills du kan forma en fast kula med kulprovet. När knäcken är tillräckligt fast tar du den av plattan och blandar i nötter, polkagrisar eller solrosfrön.

Det är svårt att pricka knäckformarna direkt från kastrullen. Mitt tips är att du häller hett vatten i en liten kanna och låter stå en stund medan knäcken kokar färdigt. Kannan får gärna vara av stengods som håller värmen en stund. Häll av vattnet och häll över knäcksmeten i kannan. Häll sedan i lite knäcksmet i varje knäckform. Smeten är het att få på fingrarna, så var försiktig.

Mjölkfri knäck

1 dl havregrädde
1 dl socker
1 dl ljus sirap

Gör som ovan. Knäcken blir förvånansvärt god!

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg